Τι είναι το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan).
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ίδρυσης μια επιχείρησης, χωρίς να έχει προηγηθεί ο προσεκτικός και αναλυτικός επιχειρηματικός σχεδιασμός της. Δηλαδή χωρίς να έχουν τεθεί οι γενικοί και επιμέρους επιχειρηματικοί στόχοι και, να έχουν σχεδιαστεί οι τακτικές και οι δράσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη τους, ούτε τα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Αυτό, τις περισσότερες φορές, έχει σαν αποτέλεσμα, είτε την αποτυχία της επιχείρησης, είτε την επιτυχία της σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ τον αρχικά επιδιωκόμενο.
Γι’ αυτό λοιπόν, πριν ξεκινήσετε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα, ειδικά στο διαδίκτυο, είναι απαραίτητο να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να σκεφτείτε το επιχειρηματικό σχέδιο που θα σας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων σας και εντέλει στην πραγματοποίηση του ονείρου σας.
Ο επιχειρηματικός σχεδιασμός είναι μια διαδικασία καταιγισμού ιδεών (brain storming), που όταν ολοκληρωθεί, εξασφαλίζει ότι η ιδέα που έχετε είναι ρεαλιστική και οι στόχοι σας επιτεύξιμοι.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι το Επιχειρηματικό Σχέδιο.
Όταν ολοκληρωθεί το επιχειρηματικό σας σχέδιο, θα πρέπει να έχετε γνωρίζετε τα ακόλουθα:
- Την επιχείρηση που σχεδιάζετε: Μια μεγαλύτερη αίσθηση γνώσης στις επιχειρηματικές πτυχές της επιχείρησης σας.
- Τους πόρους που απαιτούνται: Οι πόροι που θα χρειαστείτε για να κάνετε την επιχείρησή σας επιτυχημένη, όπως συνεργάτες, χρήματα, υπάλληλοι κ.λπ.
- Τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων σας: Έχετε σαφείς καθορισμένους στόχους που θα σας οδηγήσουν από την αρχή της επιχείρησής σας και μετά.
- Αν η επιχείρηση που σχεδιάζετε είναι βιώσιμη: Με άλλα λόγια, είναι δυνατή η επιχείρησή σας;
Σ’ αυτό το άρθρο θα εμβαθύνουμε στα βασικά στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει ένα business plan ηλεκτρονικών επιχειρήσεων (e-business), το οποίο διαφέρει σημαντικά από τα παραδοσιακά επιχειρηματικά σχέδια.
Τι περιλαμβάνει ένα επιχειρηματικό σχέδιο.
Ένα σωστά συνταγμένο επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
1. Περίληψη κυριότερων σημείων (executive summary)
2. Περιγραφή και οργάνωση της επιχείρησης (description and organization of the business)
3. Ανάλυση αγοράς και ανταγωνισμού (competitive market analysis)
4. Προϊοντική ανάλυση (product analysis)
5. Σχέδιο marketing (marketing plan)
7. Στοχοθέτηση
8. Στρατηγικές και τακτικές υλοποίησης στόχων
9. Οικονομικός σχεδιασμός και προβλέψεις (financial plan & forcast)
Πώς Να Ξεκινήσετε Ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο Ηλεκτρονικού Εμπορίου.
-
- Πριν από οτιδήποτε άλλο, ξεκινώντας τη σύνταξη του επιχειρηματικού σχεδίου σας, σκεφτείτε και καταγράψτε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε. Δηλαδή περιγράψτε την επιχειρηματική σας ιδέα και τους στόχους που θέλετε να επιτύχετε, όσο πιο καλά και αναλυτικά γίνεται. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ώστε να καταγράψετε όλες τις πτυχές τις ιδέας σας και να αναλύσετε, όσο πιο διεξοδικά μπορείτε, όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες της.
- Ψάξτε, όσο καλύτερα μπορείτε, το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα υλοποιήσετε την ιδέα σας και θα αναπτύξετε την επιχείρηση σας. Αναλυτικότερα, εξετάστε τα δίκτυα προώθησης και διανομής των υπηρεσιών ή των προϊόντων σας και το ανταγωνιστικό περιβάλλον (ανταγωνιστές, ανάλογες υπηρεσίες ή προϊόντα, πολιτική τιμών και προώθησης κ.λ.π.).
- Συγκρίνετε όσες πληροφορίες και συμπεράσματα προκύψουν από το 2, με την ιδέα ή την επιχείρηση σας. Μ’ αυτό τον τρόπο θα βρείτε τα σημεία που πλεονεκτείτε ή μειονεκτείτε. Εφαρμόστε δηλαδή μια ανάλυση S.W.O.T. (Strength, Weekness, Oportunities, Threats).
- Σκεφτείτε και αποφασίστε τις στρατηγικές που θα ενισχύσουν τα δυνατά σας σημεία, θα μειώσουν τις αδυναμίες σας, θα σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες και θα ελαχιστοποιήσουν τις απειλές.
- Αναλύστε όσο περισσότερο μπορείτε τις στρατηγικές που θα αποφασίσετε στο 4 και σχεδιάστε τις τακτικές κινήσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτών των στρατηγικών και το πως αυτές θα λειτουργήσουν για να επιτύχετε τους στόχους σας.
- Σχεδιάστε το marketing plan της επιχείρησης σας και εντοπίστε τους πόρους που απαιτούνται για την υλοποίηση του.
- Σχεδιάστε το οικονομικό πλάνο της επιχείρησης σας, που οπωσδήποτε πρέπει να περιλαμβάνει τα κεφάλαια που απαιτούνται, τους τρόπους εξεύρεσης τους, το νεκρό σημείο και το χρονοδιάγραμμα κερδοφορίας.
Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να κάνετε το σημαντικότερο απ’ όλα:
Σκεφτείτε αν μπορείτε να υλοποιήσετε αυτό το πλάνο κι αν αξίζει τον κόπο να το κάνετε και προχωρήστε στην υλοποίηση του, μόνο αν είστε απολύτως σίγουρος και για τα δύο.