SMART goals for your business future marketing blog

SMART Goals. Μεθοδολογία επιτυχίας

smart goal infograph makis karanikolas blog

Οι στόχοι σας πρέπει να είναι:

 •  Συγκεκριμένοι
 •  Μετρήσιμοι
 •  Εφικτοί
 •  Ρεαλιστικοί
 •  Χρονοθετημένοι

Τι είναι το SMART Goals

Πίσω από αυτό το αρκτικόλεξο βρίσκεται μια μεθοδολογία που βοηθά στον καθορισμό των στόχων και, κυρίως, στην επίτευξη τους. Δηλαδή βοηθά να τεθούν στόχοι που απαντούν σε κάθε είδους ερωτήσεις, όπως: 

 •  Τι θέλω να πετύχω;
 • Ποιος εμπλέκεται;
 • Πότε πρέπει να το κάνω;
 • Πόσο?
 • Πότε πρέπει να φτάσω αυτόν τον στόχο;
 • Πώς θα μπορώ να μετρήσω την απόδοσή μου;
 • Πώς θα ξέρω αν πέτυχα αυτόν τον στόχο

Ας δούμε καθένα από τα πέντε συστατικά του S.M.A.R.T:

Specific (Συγκεκριμένος Στόχος)

Ενώ ο καθορισμός συγκεκριμένων στόχων ακούγεται σαν ένα λογικό και απλό βήμα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν.

Το να γίνει κάτι συγκεκριμένο μας χρειάζεται να απαντήσει στις έξι ερωτήσεις: Τι, Ποιος, Γιατί, Πού, Πότε και Ποιο.

Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα για την απώλεια βάρους, θα παρατηρήσετε ότι οι στόχοι μου να «γίνω σε φόρμα» και «να χάσω βάρος» δεν είναι πολύ συγκεκριμένοι στόχοι. Αλλά για να είμαι πιο ακριβής με τον στόχο μου, θα μπορούσα να πω: «Θέλω να είμαι σε φόρμα. Οπότε στόχος μου είναι να συμμετέχω στο γυμναστήριο και να προπονούμαι για μία ώρα δύο φορές την εβδομάδα από την επόμενη εβδομάδα».

Με τη βοήθεια μιας απλής πρότασης, μετέτρεψα τον γενικό μου στόχο σε έναν πιο συγκεκριμένο στόχο στον οποίο μπορώ εύκολα να εμμείνω.

Measurable (Μετρήσιμος Στόχος)

Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να θέτεις στόχους αν δεν ξέρεις πώς να μετρήσεις το επίτευγμά σου. Διαφορετικά, πώς θα ξέρεις ότι το έχεις πετύχει;

Για το παράδειγμά μας, όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, ένας φαινομενικά σαφής δείκτης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μπορεί να είναι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Αλλά ο ΔΜΣ είναι ένας γενικός δείκτης. δεν λέει όλη την ιστορία. Γνωρίζουμε ότι οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος – επομένως η μέτρηση του βάρους μπορεί να είναι παραπλανητική. Για να έχω καλύτερη ιδέα για την απόδοσή μου στην απώλεια βάρους, θα μπορούσα να μετρήσω τη μυϊκή μου μάζα και το μέγεθος της μέσης, των μηρών και των χεριών μου με την πάροδο του χρόνου.

Για να είναι ένας στόχος μετρήσιμος, πρέπει να ρωτήσουμε: Πόσο; Πόσα? Πώς θα ξέρω πότε πέτυχα τον στόχο μου;

Achievable (Εφικτός Στόχος)

Για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, οι στόχοι  που ορίζουμε πρέπει να είναι εφικτοί και ρεαλιστικοί. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι «εύκολοι». Θα πρέπει επίσης να μας δίνουν την ευκαιρία να επεκταθούμε εντοπίζοντας νέους πόρους και δράσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να μας φέρουν πιο κοντά στους στόχους μας. Ένας επιτεύξιμος στόχος συνήθως απαντά σε ερωτήσεις όπως:

 • Πώς μπορώ να πετύχω αυτόν τον στόχο;
 • Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος, με βάση άλλους περιορισμούς, όπως εργασία, οικογενειακές υποχρεώσεις, επιμελητεία, προϋπολογισμός;

Relevant (Σχετικός Στόχος)

Κάνοντας αυτό το βήμα διασφαλίζουμε ότι θέτουμε στόχους που είναι σχετικοί με εμάς και που ευθυγραμμίζονται με τους άλλους στόχους μας. Για να είναι σχετική, η απάντηση στις ακόλουθες ερωτήσεις πρέπει να είναι «ναι»:

 • Φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο;
 • Είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή;
 • Συμπληρώνει τις άλλες προσπάθειες ή ανάγκες;

Στην επαγγελματική σας ζωή, μπορείτε να προσθέσετε αυτές τις δύο ερωτήσεις:

 • Είμαι το κατάλληλο άτομο για να πετύχω αυτόν τον στόχο;
 • Είναι εφαρμόσιμο στο σημερινό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον;

 

Το να ρωτάμε και να απαντάμε σε αυτές τις ερωτήσεις μας βοηθά να αποφύγουμε να ξοδεύουμε τον πεπερασμένο χρόνο και την ενέργειά μας σε έναν στόχο που απλά δεν αξίζει τον κόπο. Το παν είναι να βεβαιωθείτε ότι ο χρόνος είναι σωστός.

Timebound (Στόχος με χρονοδιάγραμμα επίτευξης)

Προσθέτοντας προθεσμίες στους στόχους μας, μπορούμε να ορίσουμε προτεραιότητες και ορόσημα για τη μέτρηση της απόδοσης. Είναι σημαντικό να ορίσουμε ρεαλιστικά χρονικά πλαίσια για την επίτευξη των μικρότερων στόχων που, όλοι μαζί, μας βοηθούν να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο.

Γιατί οι SMART Goals είναι σημαντικοί για κάθε επιχείριση;

Φτάνει να μιλάω για το βάρος μου — αλλιώς θα πάθω κατάθλιψη! Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε τους στόχους S.M.A.R.T για να διευθύνετε την επιχείρησή σας με μεγαλύτερη επιτυχία. Το SMART Goals είναι η μεθοδολογία που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τις προτεραιότητές σας, να αυξήσετε την εστίαση και την παραγωγικότητά σας και να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Ως επαγγελματίας, παρακολουθώ πάντα νέες ευκαιρίες για τη βελτίωση της απόδοσής μου, τόσο στην απόκτηση όσο και στη διατήρηση πελατών. Γίνεται πολύ προφανές ότι οι τάσεις του μάρκετινγκ αλλάζουν γρήγορα. Δεν περνάει μέρα χωρίς να εμφανιστεί ένα νέο άρθρο ή βίντεο στις ροές κοινωνικής δικτύωσης: «Τα βασικά του μάρκετινγκ το 2020», «Τα 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις για επιτυχημένο μάρκετινγκ», «Δοκίμασα αυτές τις νέες τακτικές και αύξησα την επισκεψιμότητά μου κατά 5 εκατομμύρια Τοις εκατό!”

Πάντα νιώθω άσχημα που δεν έχω αρκετό χρόνο και πόρους για να δοκιμάσω όλα όσα διαβάζω. Αλλά μετά κάνω ένα βήμα πίσω και συνειδητοποιώ ότι ρεαλιστικά δεν είναι δυνατό να τα κάνω όλα αποτελεσματικά ταυτόχρονα. Ο καθορισμός στόχων S.M.A.R.T (SMART Goals) με βοηθά να εστιάσω στις καλύτερες δραστηριότητες για το ClickData και να βελτιώνω τα στατιστικά μου. Όταν βάζετε στόχους S.M.A.R.T (SMART Goals), κατευθύνετε φυσικά την προσοχή σας και την προσοχή της ομάδας σας προς το επόμενο βήμα σας. Ως αποτέλεσμα, ο καθένας μπορεί να εργαστεί πιο συνεργατικά και να εστιάσει τις προσπάθειές του προς την πιο αποτελεσματική κατεύθυνση και οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν φυσικά θα σας ωθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

SMART Goals: παραδείγματα για μια αποτελεσματική στρατηγική μάρκετινγκ

Πολύ συχνά, όταν οι εταιρείες θέλουν να ξεκινήσουν με το ολοκληρωμένο μάρκετινγκ, πηγαίνουν κατευθείαν στα εργαλεία. Αναρωτιούνται: Ποιες είναι οι κατάλληλες λέξεις-κλειδιά για κατάταξη; Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε Facebook, Twitter ή Intagram; Πρέπει να γράφουμε περιεχόμενο τέσσερις φορές την ημέρα ή 57 φορές το μήνα; Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτήν την εμπορική έκθεση ή να υποστηρίξουμε εκείνη την εκδήλωση;

Το SEO, το περιεχόμενο, η πληρωμένη αναζήτηση και οι κοινωνικές προσπάθειες είναι όλα τα θεμελιώδη στοιχεία για μια επιτυχημένη προσέγγιση μάρκετινγκ που αποφεύγει το σωρό. Αλλά είναι απλά εργαλεία. Οι προσπάθειές σας θα είναι πολύ πιο επιτυχημένες —και πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσετε—αν ξεκινήσετε με στόχους και KPI (key performance indicator – βασικός δείκτης απόδοσης).

Ο καθορισμός των στόχων εσόδων και των στόχων μάρκετινγκ επωνυμίας νωρίς στη διαδικασία σας θα σας βοηθήσει να τους καθιερώσετε ως σημαντικά στοιχεία της προσέγγισής σας μάρκετινγκ. Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία σας προσεγγίζει πολλές πτυχές της εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας περιεχομένου, του τεχνικού SEO και των καμπανιών ζήτησης. Ως αποτέλεσμα, σας βοηθούν να βρείτε τον συντομότερο δρόμο προς την επιτυχία.

SMART Goal: Brand Marketing

Ο καθορισμός στόχων μάρκετινγκ επωνυμίας είναι κρίσιμος για την επιτυχία σας. Η εταιρεία σας μπορεί να θέλει να θέσει έναν συγκεκριμένο στόχο επωνυμίας για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου ποσοστού μεριδίου αγοράς στον κλάδο σας. Ή μπορεί να αποφασίσετε να θέσετε και μικρότερους στόχους, όπως να επεκτείνετε τη λίστα email σας κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό ή να αυξήσετε την επισκεψιμότητα του site και του e-shop ή να κερδίσετε αποσπάσματα της Google για μια συγκεκριμένη λίστα στοχευμένων λέξεων-κλειδιών.

SMART Goal: Έσοδα

Ο καθορισμός των στόχων μάρκετινγκ για τα έσοδα σας βοηθά να δείτε πώς θα τους επιτύχετε. Για παράδειγμα, οι εταιρείες που βασίζονται σε προϊόντα μπορεί να θέσουν έναν στόχο μάρκετινγκ εσόδων για να αυξήσουν τις πωλήσεις ή να αυξήσουν τις επαφές νέων πελατών κατά ένα ορισμένο ποσοστό. Οι εταιρείες που βασίζονται σε υπηρεσίες ενδέχεται να θέσουν ως στόχο εσόδων να αυξήσουν τα ερωτήματα κατά ένα ορισμένο ποσοστό. Ο στόχος γίνεται ένα σημείο αναφοράς για το οποίο μπορείτε να ελέγξετε την πρόοδό σας.

 Στη Future Marketing είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε στην υλοποίηση και την ανάπτυξη της διαδικτυακής επιχείρηση σας και να συμβάλουμε στην επίτευξη των SMART Goal σας.

Περιεχόμενα άρθρου