makis karanikolas marketing plan

Marketing Plan Διαδικτυακής Επιχείρησης

Τι είναι το e-commerce marketing

Το μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου είναι η μέθοδος επίτευξης της μέγιστης δυνατής επισκεψιμότητας για μετατροπή της σε πωλήσεις και πελάτες. Και υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι για να το πετύχετε.

e commerce marketing plan future marketing

Από την εστίαση στην οργανική επισκεψιμότητα και το SEO έως τη χρήση διαφημίσεων Facebook ή Google για την αύξηση της στοχευμένης επισκεψιμότητας, μπορείτε να συνδυάσετε και να συνδυάσετε στρατηγικές επί πληρωμή με μη αμειβόμενες στρατηγικές, όλα αυτά σε μια προσπάθεια να καταλάβετε ποιο μείγμα επιτυγχάνει τις περισσότερες και συμφερότερες μετατροπές.

Αλλά οι στρατηγικές μάρκετινγκ δεν είναι στατικές. Καθώς οι τακτικές μάρκετινγκ και οι αλγόριθμοι αγοράς εξελίσσονται, πρέπει να εξελίσσεται και η στρατηγική σας για να κερδίσετε την υψηλότερη απόδοση διαφημιστικής δαπάνης – καθώς και απόδοση λειτουργικού κόστους που σχετίζεται με μη αμειβόμενες στρατηγικές ανάπτυξης όπως το SEO.

Ίσως έχετε ακούσει ότι: «Αν το χτίσεις, θα έρθουν».

Είναι ένα υπέροχη φράση που ίσως ταιριάζει σε μια υπέροχη ταινία. Δυστυχώς, όταν πρόκειται για μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου, αυτή η ιδέα είναι εντελώς λανθασμένη. Όταν το χτίζεις, δεν έρχονται απαραίτητα.

Με τα έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο των ΗΠΑ, ενδεικτικά, που αναμένεται να φτάσουν τα 4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, δεν θέλετε να χάσετε το τραίνο.

Από τη μια πλευρά, η απλή δημιουργία ενός μοντέρνου, πλούσιου σε χαρακτηριστικά και φιλικού προς τον χρήστη site μπορεί να φαίνεται τρομακτικό έργο.

Αλλά αν κάνετε μόνο αυτό, είστε μόνο στα μισά του δρόμου.

Για να αναπτύξετε αποτελεσματικά μια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου – είτε έχετε φυσική παρουσία είτε όχι στο εμπόριο ή τις υπηρεσίες – χρειάζεστε ένα καλά μελετημένο marketing plan ηλεκτρονικού εμπορίου για να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας και να αυξήσετε τις πωλήσεις. Και δεν υπάρχει τρόπος γύρω από αυτό.

Αλλά μην ανησυχείτε, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Σε αυτό το blog, καλύπτουμε τα ακόλουθα θέματα:

 1. Δημιουργία και εκτέλεση marketing plan ηλεκτρονικής επιχείρησης.
 2. Κανάλια μάρκετινγκ, τακτικές και εργαλεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
 3. Δημιουργία ομάδας μάρκετινγκ: Μόνοι σας vs Εξωτερικός Συνεργάτης. 

Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε με σιγουριά ένα σχέδιο μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου που μπορεί να κλιμακώσει αποτελεσματικά την επιχείρησή σας και να επιτύχει τους στόχους σας.

Θυμηθείτε, δεν υπάρχει «μαγικό ραβδάκι» όταν πρόκειται για την οικοδόμηση της αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας σας και την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου.

Οι αρχές που περιγράψαμε θα πρέπει να ορίζονται ως «βέλτιστες πρακτικές», αλλά η ικανότητα της ομάδας σας να σκέφτεται κριτικά και να είναι δημιουργική θα είναι η «λιδία λίθος» που χρειάζεται η επωνυμία σας για να επιταχύνει την ανάπτυξη των πωλήσεων.

Δημιουργία και εκτέλεση marketing plan ηλεκτρονικής επιχείρησης

Η αλήθεια είναι ότι δεν λείπει η βιβλιογραφία σχετικά με το «πώς να αναπτύξετε ένα σχέδιο μάρκετινγκ». Στην πραγματικότητα, αυτό το θέμα απασχολεί πολλούς συγγραφείς, δασκάλους και δημόσιους ομιλητές με υψηλό κόστος. Και δικαιολογημένα. Πολλές δοκιμασμένες και αληθινές αρχές παραμένουν επίκαιρες σήμερα, αλλά με τη συνεχή εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, δεν είναι η ώρα να εφησυχάζουμε.

Λαμβάνοντας υπόψη τα θεμελιώδη στοιχεία της δημιουργίας ενός σχεδίου μάρκετινγκ, εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές εξοικονόμησης χρόνου και εφαρμόζοντας τις ειδικά για το ηλεκτρονικό εμπόριο για να δημιουργήσετε τελικά αυτό το σχέδιο 12 βημάτων που είναι τέλειο για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού σας καταστήματός.

Με τις παρεχόμενες πληροφορίες, μπορείτε να δημιουργήσετε με σιγουριά ένα σχέδιο μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου από την αρχή μόνοι σας, με την ομάδα σας ή μαζί με έναν πιο έμπειρο συνεργάτη. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για εξοικονόμηση χρόνου και συμβουλές πριν ξεκινήσετε.

Αναζητήστε μέντορες και συμβουλές

Βρείτε εταιρείες ή άτομα που έχουν ήδη δημιουργήσει και αναπτύξει μια επιτυχημένη επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου, ιδανικά στον ίδιο κλάδο. Στη συνέχεια, ζητήστε τη συμβουλή τους.

 • Πώς ξεκίνησαν;
 • Ποια κανάλια μάρκετινγκ παρήγαγαν τη μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης (ROI) βραχυπρόθεσμα;
 • Χρησιμοποίησαν σύμβουλο; Αν ναι, ποιόν;
 • Ποια τεχνολογία χρησιμοποίησαν για την παρακολούθηση δεδομένων;
 • Ποιες πλατφόρμες SaaS ήταν πιο χρήσιμες και αποτελεσματικές;

Όταν είναι δυνατόν, προσλάβετε ειδικούς.

Πολύ απλά, το εύρος της γνώσης και της εμπειρίας που μπορεί να φέρει στην επιχείρησή σας ένας ταλαντούχος και έμπειρος σύμβουλος δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Εάν είστε startup, είτε μια καθιερωμένη επιχείρηση σκεφτείτε να προσλάβετε ένα έμπειρο γραφείο για να σας βοηθήσει με πιο σύνθετα τμήματα της επιχείρησής σας, όπως η επωνυμία, η πληρωμένη διαφήμιση ή η συντήρηση site.

Αυτό φέρει μια νέα ενέργεια, φρέσκια προοπτική και δεξιότητες που συμπληρώνουν τις εσωτερικές σας δυνατότητες.

Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας.

Χωρίς ποιοτικά προϊόντα ή υπηρεσίες, την κατάλληλη χρηματοδότηση και μια ικανή ομάδα, δρόμος προς την επιτυχία ΔΕΝ υπάρχει. Φυσικά, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις στον κανόνα.

Μην βασίζεστε στη δημοσίευση ενός influencer στο Instagram για να αντισταθμίσετε αυτές τις ελλείψεις. Απλώς δεν συμβαίνει έτσι.

Δεν είναι ντροπή να ξεκινάτε από μικρά και να κάνετε DIY το ψηφιακό σας μάρκετινγκ βραχυπρόθεσμα. Αλλά είναι σημαντικό να θέσετε ρεαλιστικές προσδοκίες και να σκιαγραφήσετε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη.

Πώς να δημιουργήσετε ένα marketing plan ηλεκτρονικής επιχείρησης.

Καθώς βάζετε τις βάσεις για το μέλλον της ηλεκτρονικής σας επιχείρησης, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα  σύνταξης του επιχειρηματικό σας σχέδιου για να διασφαλίσετε ότι οι μέθοδοι και η στρατηγική σας είναι καλά μελετημένες και θα περάσουν τη δοκιμασία του χρόνου.

Δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί: αυτές είναι οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού σχεδίου μάρκετινγκ και την οικοδόμηση μιας επιτυχημένης επιχείρησης.

Περίληψη των κυριότερων σημείων (Executive summary).

Έχοντας συγκεντρώσει ουσιαστικές συμβουλές από όλες τις διαθέσιμες πηγές και τους συμβούλους σας, η επισκόπηση της μεγάλης εικόνας θα είναι εστιασμένη και πλήρης.

Γράφοντας μια περίληψη, θα κάνετε τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία του σχεδίου μάρκετινγκ της ηλεκτρονικής επιχείρησης σας.

Θέστε τους στόχους σας.

Κάντε τους στόχους σας ΠΟΛΥ σαφείς και συγκεκριμένους.

Μόλις αρχίσετε να εκτελείτε το σχέδιο σας, δεν είναι κακό να τροποποιήσετε τους στόχους σας εάν αποδειχθούν πολύ χαμηλοί ή πολύ υψηλοί.

Κύριο μέλημα σας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ρεαλιστικών και εφικτών στόχων. Και μετά, κατάτμηση τους σε «stretch goal» για να ενθουσιάσει πραγματικά την ομάδα σας.

Γι’ αυτό φροντίστε να συμπεριλάβετε συγκεκριμένους στόχους και μετρήσεις, όπως:

 • Αυξήστε τις πωλήσεις κατά X% κατά τη διάρκεια της χαμηλής σεζόν.
 • Αυξήστε το AOV (average order value ή μέση αξία παραγγελίας) κατά X% την περίοδο προσφορών
 • Αυξήστε τα ποσοστά μετατροπών email marketing κατά X%.

Δήλωση αποστολής & πρόταση αξίας.

 • Ποιος είναι ο σκοπός της επιχείρησης σας;
 • Τι κάνετε?
 • Τι δεν κάνετε;

 

Εσείς (ή η ηγεσία της εταιρείας) πρέπει να είστε σε θέση να απαντήσετε σε αυτές τις βασικές ερωτήσεις.

Δεν χρειάζονται όλες οι εταιρείες ένα φιλανθρωπικό στοιχείο στην επιχείρηση (κάτι που θα ήταν ωραίο), αλλά πρέπει να υπάρχει μια σαφής αποστολή και πρόταση αξίας.

Στοχεύστε πελάτες, πρόσωπα και αγορές.

Γνωρίστε το κοινό σας.

Εάν δεν έχετε ξεκάθαρη εικόνα και άποψη του ποιους στοχεύετε, ποια χαρακτηριστικά τους καθορίζουν και πού βρίσκονται — είναι βέβαιο ότι θα εκτελέσετε αναποτελεσματικές καμπάνιες που σπαταλούν χρήματα στοχεύοντας άτομα με χαμηλή μετατροπή, χωρίς εξειδίκευση.

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα ακόλουθα:

 • Ηλικιακές περιοχές.
 • Ανάλυση φύλου.
 • Γεωγραφική θέση.
 • Αγοραστική δύναμη.

Ανάλυση κατάστασης.

Γνωρίστε το κοινό σας.

Εάν δεν έχετε ξεκάθαρη εικόνα και άποψη του ποιους στοχεύετε, ποια χαρακτηριστικά τους καθορίζουν και πού βρίσκονται — είναι βέβαιο ότι θα εκτελέσετε αναποτελεσματικές καμπάνιες που σπαταλούν χρήματα στοχεύοντας άτομα με χαμηλή μετατροπή, χωρίς εξειδίκευση.

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα ακόλουθα:

 • Ηλικιακές περιοχές.
 • Ανάλυση φύλου.
 • Γεωγραφική θέση.
 • Αγοραστική δύναμη.

Επομένως, πραγματοποιήστε μια διεξοδική ανάλυση και αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης σας, του ανταγωνισμού και του συνολικού marketing plan.

Μην αφήνετε πέτρα που δε θα σηκώσετε. Η καλύτερη κατανόηση της τρέχουσας κατάστασής σας θα οδηγήσει στη λήψη καλύτερων αποφάσεων και, τελικά, σε καλύτερα αποτελέσματα.

Στρατηγική τιμολόγησης και τοποθέτησης.

Βεβαιωθείτε ότι η πολιτική τιμών και η τοποθέτησή σας δίνουν πραγματική αξία στο κοινό-στόχο σας.

Κάντε την έρευνά σας!

Φυσικά, υπάρχουν ευκαιρίες για δοκιμή και βελτίωση σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος σας, αλλά κάνοντας λίγη περισσότερη δουλειά εκ των προτέρων, θα είστε καλύτερα μακροπρόθεσμα.

Σχέδιο διανομής.

Ακόμα κι αν ξεκινάτε τώρα, θα πρέπει να έχετε σαφή εικόνα των απαιτήσεων διανομής παραγγελιών που θα εξελίσσονται καθώς μεγαλώνετε.

Είτε πακετάρετε και αποστέλλετε μόνοι σας, επιβλέπετε μια μικρή ομάδα ή αξιοποιείτε μια εταιρία courier, πρέπει να γνωρίζετε εάν οι διαδικασίες αποστολής σας μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση της επερχόμενης ώθησης μάρκετινγκ.

Αφού γράψετε τα σχέδιά σας, φροντίστε να ξοδέψετε αρκετό χρόνο για να τα τροποποιήσετε, να τελειοποιήσετε και να τα εξελίξετε με την πάροδο του χρόνου.

 Στη Future Marketing είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε στην υλοποίηση και την ανάπτυξη της διαδικτυακής επιχείρηση σας και να συμβάλουμε στην επιτυχία του marketing plan σας.

Περιεχόμενα άρθρου